CPSF Nr. 03 / februarie 2013

Comandă acum!

Un centaurian în vizită la marţieni

Primesc mai deunăzi o carte proaspăt apărută, a unui camarad-de- arme, chimista şi scriitoarea SF Galia Maria Gruder, de două ori apropiată mie: a trăit, şi ea, în cea-mai-bună-dintre-lumi (vezi CPSF I din seria a IV-a), cea a „Colecţiei…“ lui Adrian Rogoz, şi suntem născuţi amândoi în acelaşi judeţ, pe vremuri românesc, Soroca, în târguşoare apropiate, Ţarigrad, respectiv Vertujeni.

Lenorre Arras

Mâna îi era rece precum zăpezile lui Gerar; obrajii cândva fragezi, la fel. Întotdeauna o ştiusem rece, e drept, o altfel de răceală însă – glumeam amândoi pe seama acestei neobişnuite şi distinctive trăsături, şi o numeam „Crăiţa Iernii“. Obişnuiam să îi prind degetele delicate, răcoroase, în palmele mele aspre, încinse, sau să o iau pe după umerii dalbi, strângând-o cu blândeţe şi cu grijă la piept, încălzind-o, chiar şi în anotimpurile mai îngăduitoare, cu fierbinţeala sângelui care îmi alerga nepotolit şi sălbatic prin vine.

În tărâmurile pustiite

Domniţa Melange nu s-a dus în persoană la Alys-cea-Plumburie. Umbla vorba despre domniţă că era o tânără inteligentă, prevăzătoare, precum şi neînchipuit de frumoasă, şi auzise, la rându-i, poveştile.