Interviu cu Kim Stanley Robinson

CPSF Nr. 07 / mai 2013  | 18.06.2013

Kim Stanley RobinsonCu toții suntem încântați de progresele realizate în explorarea planetei Marte, cu ochii țintă pe Curiosity și vestea lansării unei noi misiuni, InSight, în 2016. De ce ați fost întotdeauna pasionat de Marte, ca scriitor și om de știință?

Am început să fiu interesat de Marte la începutul carierei mele de scriitor SF, la sfârșitul anilor ’70, când s-au anunțat rezultatele probelor misiunii Viking și abia descopeream munții înalți Sierra Nevada din California. Toate acestea la un loc. Veștile de pe Marte, fotografii de la suprafața planetei, dar mai ales interpretarea imaginilor surprinse de satelit m-au făcut să mă gândesc la Marte ca fiind un loc surprinzător, cu un peisaj minunat, ce aduce un pic cu imaginea Vestului american – și cu siguranță un spațiu al extremelor. Și m-am gândit că ar putea fi terraformat. Și astfel că este un loc despre care aș putea scrie, abordând toate aspectele pe care le implică  formarea unei noi societăți, într-un mod specific romanelor science fiction. Toate acestea mi-au stârnit o mare curiozitate, așa că în 1982 am început să scriu primele povestiri care se petrec pe planeta Marte, cu „Exploring Fossil Canyon”, după care a urmat povestirea „Marte verde” în 1985, care mi-a adus un fel de statut de inventator al ideii de Marte verde. Într-un final, povestea nu s-a integrat în trilogia pe care am scris-o în anii ’90, dar după aceea titlul și proiectul au părut să fie ale mele.

 

Marte Albastru - Kim Stanley RobinsonDacă luăm în consideraţie ultimele descoperiri în studiul planetei Marte, credeți că suntem cu un pas mai aproape de povestea din ciclul Marte?

Am învățat mult de la Curiosity despre cum să asolizăm un obiect de asemenea dimensiuni pe Marte. Toate explorările recente, mai ales experimentele realizate cu cele două roveruri care au precedat Curiosity și Mars Global Surveyor, au confirmat ceea ce știam deja, anume că pe Marte, aproape de suprafața planetei, există apă, pe care am putea-o folosi, dacă am trimite oameni acolo. Și astfel ne apropiem de povestea mea. Trebuie să precizez că ea nu are o cronologie definitivă și că am dorit să plasez povestea cât mai aproape de prezent. Și acum mă gândesc că toate lucrurile despre care am scris s-ar putea întâmpla, dar e posibil ca asta să dureze, în realitate, mult mai mult decât întâmplările imaginate de mine. De asemenea, poate chiar la o scară mai mare.

Interviu realizat de Ana Nicolau.

Fragment din interviul cu Kim Stanley Robinson publicat in revista Colectia de Povestiri Stiintifico-Fantastice (CPSF) Anticipatia Nr.7.

Tags: , , , , , ,
2615 vizualizari

Lasă un comentariu