CRONICA AKASHA – George Lazăr

CPSF Nr. 18 / mai 2014  | 28.05.2014

Cronica AkashaPreotul își așeză ușor palma dreaptă pe fruntea domnului Victor Comârzan, simțindu-i fierbințeala care putea avea și o altă cauză decât cea provocată de bătălia zadarnică dusă de organism cu cancerul invadator. Cu excepția bolnavului, în rest, în rezervă, era foarte plăcut. Prin geamul larg deschis intrau nestingherite mirosurile primăverii târzii, însoțite de trilurile păsărelelor. Soarele strălucea cu putere, dar încăperea se afla în partea umbrită a clădirii clinicii medicale private în care se găseau. Bolnavul își recăpătă cunoștința și deschise ochii într-unul din tot mai rarele momente de luciditate. Își privi mirat vizitatorul, care se așezase pe scaunul apropiat de patul său, apoi se încruntă când acesta îi spuse cine este.

– Eu sunt părintele Darie. Am venit să-ți fiu alături în aceste momente. Pot să te spovedesc dacă dorești, după care ne putem ruga împreună.

– Părinte… Cât mi-a mai rămas? întrebă, articulând cu greu cuvintele.

Acesta îi zâmbi cu bunătate și-și luă palma de pe fruntea fierbinte a domnului Comârzan, mutând-o pe umărul acestuia. Bolnavul scoase de sub cearșaful cu care era învelit mâna dreaptă, iar preotul clătină din cap când văzu că purta la încheietură un Last Fellow. Aparatul, de forma unui ceas de mână, încă avea două din cele zece leduri verzi aprinse. Când durerile provocate de boală deveneau de nesuportat, dincolo de puterea de liniștire a calmantelor, culoarea lor devenea roșie, iar Last Fellow își elibera mica încărcătură de chimicale în corpul bolnavului pentru a-i pune capăt suferinței și vieții.

– N-ar trebui să porți asta, fiule. Sinuciderea este un păcat foarte mare. Dumnezeu ne învață că, oricât ne-ar fi de greu, trebuie să ne ducem crucea până la capăt.

Colectia de Povestiri Stiintifico-Fantastice (CPSF) Anticipatia Nr.18Brățara aducătoare de moarte devenise, în ultimul deceniu și după ce începuse comercializarea ei pe scară largă, foarte populară printre bolnavii aflați în faze terminale, oriunde în lume. Provocase numeroase dezbateri sterile, însă dreptul suferinzilor, cărora medicina modernă nu le putea acorda nicio șansă la o moarte demnă, biruise de această dată. Desigur, principalele biserici condamnaseră în cor atât dispozitivul și pe cei care îl foloseau. La fel făcuseră cu avortul și cu relațiile homosexuale.

– Doare tot mai rău, părinte. Crezi că ar trebui să mă chinuiesc până voi ajunge să ocărăsc numele lui Dumnezeu? Te rog, spune-mi, cât timp mi-a mai rămas?

– Asta doar Dumnezeu o cunoaște.

– Părinte… vreau să știu…

– Medicii cred că chinul tău va înceta cel târziu până la apus, răspunse preotul după o scurtă ezitare.

Pleoapele bolnavului căzură, iar și preotul crezu că și-a pierdut din nou cunoștința. Numai că, după câteva momente, ochii muribundului se deschiseră și-l priviră întrebător.

– Crezi că mai urmează ceva… după… părinte? Că există viața de apoi?

Preotul zâmbi trist și clătină ușor din cap.

– Nu cred, știu sigur. Există viața de apoi.

Domnul Comârzan reuși să ridice puțin capul și, cu un efort, să se salte ceva mai sus pe pernă. Analiză neîncrezător informația, apoi rosti:

– Și cum e acolo? Cu rai și iad, cu îngerași cântând la harfe și diavoli cu furci și cazane cu smoală topită?

– Nu. Raiul și iadul ni le facem noi, aici, pe pământ, îi răspunse preotul.

Viața de apoi este altfel.

O vreme se auziră doar piuiturile fine al diferitelor aparate la care era conectat domnul Comârzan al cărui puls se înviorase. Părintele Darie își împreună palmele și își coborî pleoapele până ce aproape îi acoperiră ochii. Buzele i se mișcau ca într-un film mut pe când spunea rugăciunea; din când în când făcea semnul crucii și își înălța privirea dincolo de tavan, către cerul senin de afară sau poate chiar și mai sus. Un medic sparse liniștea deschizând brusc ușa salonului. Aruncă o privire aparatelor și își notă ceva cu un stylus, pe o tăbliță electronică.

Fragment din povestirea Cronica Akasha, de George Lazăr, publicată integral de Editura Nemira în revista Colectia de Povestiri Stiintifico-Fantastice (CPSF) Anticipatia Nr.18.

3926 vizualizari

Lasă un comentariu